Skip to main content

Sint Maarten

Traditie 11 november

Sint Maarten is de naamdag van Martinus en wordt ook wel Sint-Martinus, Sinte-Marten, Sinter Merte of Sinte-mette genoemd. De traditie Sint Maarten wordt gevierd op 11 november, midden in de herfst waar de dagen donkerder en kouder zijn. De invulling die aan dit feest gegeven wordt verschilt van streek tot streek. Voornamelijk zijn dit optochten met lampionnen. Kinderen trekken s ’avonds met een zelfgemaakte, verlichte lampion door de straten. Bij de deuren zingen ze dan speciale Sint Maarten liedjes en krijgen in ruil snoep of fruit. In sommige plaatsen worden er vreugdevuren ontstoken in plaats van een lampionnentocht.

Legende

Sint Maarten is gebaseerd op een legende. Martinus (Maarten), geboren in het jaar 316 in Hongarije, was een Romeinse soldaat en later uitgeroepen tot Bischop in Tours (Frankrijk). Op een strenge winterdag heeft Martinus de helft van zijn mantel gegeven toen hij een arme bedelaar passeerde bij een poort en hem tegen de kou wilde beschermen. Toen Martinus op 11 november 397 overleed, werd deze datum een feestdag waarop het gebruikelijk werd om armen of kinderen iets te geven. Hierdoor werd Sint Maarten ook wel als bedelfeest voor de armen gezien waardoor niet iedereen hier aan mee deed. Dit veranderde pas na 1920, waarna deze feestdag door iedereen omarmd werd en als een mooie traditie werd gezien.

Waar wordt Sint Maarten gevierd?

Niet alleen in streken in Nederland (voornamelijk Utrecht, Limburg, Noord-Holland en Groningen) wordt Sint Maarten gevierd, maar ook in andere Europese landen. Vlaanderen, Noord-Frankrijk, Zwitserland, sommige Duitstalige gebieden en Hongarije zijn hier voorbeelden van. Ook buiten Europa kent men de traditie; zo wordt bijvoorbeeld ook op Sint Maarten deze feestdag gevierd.

Nestlé en Sint Maarten

Wat deel jij uit op 11 november? Bekijk hier onze NESTLÉ MINI'S. Haal de mini’s in huis en veel plezier met uitdelen.