Chocolade voor Valentijnsdag

  1. Nestlé
  2. Nestlé L'ATELIER
  3. L'Atelier Blog
  4. Chocolade voor Valentijnsdag

Het is februari en dus vieren we deze maand weer de dag van de liefde:  Valentijnsdag. De 14e februari is in Nederland officieel de dag waarop je je geliefde (anoniem) kunt verrassen om te laten weten wat hij of zij voor je betekent. Het is een dag die Nederland sinds de jaren negentig viert en die inmiddels erg commercieel is geworden. Wat heb jij in petto voor jouw geliefde?

Historie Valentijnsdag

Er is nogal wat onduidelijkheid over de herkomst van Valentijnsdag. Een veelgehoord verhaal gaat over het Romeinse vruchtbaarheidsfeest genaamd Lupercalia. In de 18e eeuw werd besloten dat Lupercalia, gevierd op 15 februari, moest worden vervangen door het feest van Valentijn. Het vruchtbaarheidsfeest, dat werd gevierd om de beschermgoden Juno (beschermgodin van de vrouw en het huwelijk) en Pan (de God van de natuur) te eren, werd als een heidens feest gezien; ongehuwde mannen en vrouwen werden op dit feest aan elkaar gekoppeld door het trekken van naamkaartjes uit een grote kom. Dit populaire feest werd in 496 door de paus verboden en daarna kwam rond dezelfde dag een nieuw, meer verantwoord feest: het Valentijnsfeest op 14 februari.

Valentijnsdag in andere culturen

Niet alleen in Nederland wordt deze populaire dag van de liefde gevierd. Over bijna heel de wereld vindt er een vorm van Valentijnsdag plaats. De tradities en gewoontes kunnen dan net wat anders zijn dan dat we hier gewend zijn. Zo wordt Valentijnsdag in Japan en Korea op twee momenten gevierd: op 14 februari geven de vrouwen een cadeautje aan de mannen en op 14 maart geven de mannen een cadeautje aan de vrouwen. In China vindt vóór deze dag een lantaarnfestival plaats op de 7e dag van de 7e maanmaand van de Chinese kalender en in Canada zijn er speciale Valentijn dansfeesten (Saint Valentine balls). Ook in Europa verschillen de tradities per land. Waar de Italianen naast chocolade ook parfums en juwelen geven en de Deense mannen een ‘geakkebrev’ (een gedicht ondertekend met puntjes voor de letters van de naam), wordt in Duitsland Valentijnsdag helemaal niet gevierd.

Waarom chocolade?

Het is bekend dat je op Valentijnsdag iets speciaals geeft aan je geliefde. Naast een kaartje of bloemen is met name het geven van chocolade een populaire traditie geworden. Maar hoe is die ontstaan?

Hiervoor gaan we terug naar de herkomst van chocolade, bij de Azteken. Zij maakten een drankje genaamd ‘Xcocolat’, dat werd gemaakt van cacao, honing en vanille. De Azteekse koning dronk dit heel vaak en heel veel, omdat men geloofde dat chocolade passie en verliefdheid aanwakkerde en dus erg goed van pas kwam als hij zijn harem bezocht. Sindsdien worden er bijzondere liefdeskrachten aan chocolade toegedicht. Ook hedendaagse onderzoeken hebben aangetoond dat er bepaalde stoffen in chocolade zitten die kunnen bijdragen aan je humeur. Zo zit er fenylethylalanine in, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Endorfine  kan je blij maken en je een gelukkig gevoel geven. 

Hoe verras je jouw Valentijn op 14 februari? Maak dit overheerlijke ontbijt voor je geliefde (en een beetje voor jezelf).