Elke chocoladeliefhebber zal het ermee eens zijn: er is geen betere verwennerij dan deze zoete verleiding. Tijdens een momentje voor jezelf of juist samen met anderen: het is hoe dan ook optimaal genieten van deze verrukkelijke lekkernij. Chocolade in al zijn verschijningsvormen is zo af en toe een prima keuze als tussendoortje, zolang het past in een verantwoord en gebalanceerd eetpatroon.

Een gebalanceerd eetpatroon betekent allereerst dat je energie-inname (het aantal calorieën dat je binnenkrijgt) en je energieverbruik (verbranding van calorieën door onder andere beweging) in evenwicht zijn.

Ook is het van belang dat je gevarieerd eet. Alleen dan krijg je voldoende voedingsstoffen binnen, zodat je lichaam optimaal functioneert. Denk hierbij aan voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. 

Chocolade is een heerlijk tussendoortje, maar geniet ervan met mate. De juiste portiegrootte is belangrijk voor een gebalanceerd eetpatroon. 

De juiste portiegrootte van chocolade

Wij maken ons zorgen over het feit dat obesitas een steeds groter probleem wordt. 

Wij willen het jou zo gemakkelijk mogelijk maken om de juiste hoeveelheid in de juiste regelmaat te eten. Hierbij willen we jou helpen in vinden van een goede balans. 

Daarom geven we informatie over portiegrootte op verpakkingen, bieden we producten in verschillende formaten en stimuleren we beweging in combinatie met een verantwoord voedingspatroon.

''Hoe bepaal je de juiste portiegrootte van jouw heerlijke krokante KITKAT-reep? En hoeveel vrolijkgekleurde SMARTIES zijn verantwoord?''

Nestlé helpt je daarbij. De portiegroottes stellen wij vast op basis van wereldwijde portierichtlijnen. Zo helpen we jou onbezorgd genieten van jouw zoete moment.

Om het jou nog duidelijker en makkelijker te maken de juiste balans te vinden, vind je deze richtlijnen op steeds meer van onze chocoladeverpakkingen in de vorm van een plaatje. Dit portiegrootte-plaatje geeft jou op een simpele manier aan hoeveel calorieën één portie bevat. 

Vanaf nu weet je in één oogopslag of die KITKAT-mini vandaag past in jouw dagelijkse energiebehoefte. Handig nietwaar? 

Inmiddels vind je het portie-icoon op al onze KITKAT-producten en op een groot aantal SMARTIES-producten. Ook op ons gehele MINI-assortiment vertelt een logo jou hoeveel je verantwoord kunt smullen van zo'n mini-hoeveelheid.

Het je al kennis gemaakt met ons MINI-assortiment: dit zijn uitdeelzakken met mini-verpakkingen van BROS, KITKAT, KITKAT CHUNCKY, LION, SMARTIES en NUTS of de Nestlé ALL STARS mini mixPer portie bevatten deze mini’s allemaal minder dan 101 calorieën.  

Dankzij het portie-plaatje eet je de juiste hoeveelheid. Om de volgende keer weer voor de volle 100% van onze chocolade te kunnen genieten, hebben steeds meer meer producten, zoals SMARTIES, BROS Bubbels en KITKAT een hersluitbare verpakking. 

Op onze verpakkingen geven we standaard het advies de porties aan te passen aan de leeftijd van kinderen, omdat hun energiebehoefte lager is dan volwassenen. 

Nestlé Nutritional Compass

Naast het portiegrootte-plaatje en de informatie over de calorieën, vind je op de achterkant van de verpakkingen het Nestlé Nutritional Compass®. Dit is een kompas die je de weg wijst naar een gebalanceerd en verantwoord voedingspatroon. 

Het kompas bestaat uit verschillende onderdelen: Een voedingswaardetabel en extra voedingsinformatie over het product.

In de voedingswaardetabel vind je de voedingswaarde per 100 gram én per portie van het product. Ook vind je er de referentie-inname. Dit klinkt ingewikkeld, maar dat leggen we uit.

De referentie-inname is gebaseerd op een dagelijkse gemiddelde energiebehoefte van 2000 calorieën per dag. De referentie-inname op de verpakking geeft aan hoeveel procent de portie bijdraagt aan die inname. Zo zie je hoeveel je binnenkrijgt in verhouding tot wat je per dag nodig hebt of wat maximaal nog past binnen een gezond voedingspatroon.

Bijvoorbeeld: Een portie van 100 calorieën heeft een referentie-inname van 5%. Dat betekent dat dit 5% van de dagelijkse voedingsrichtlijn aan inname van calorieën bevat. 

Op elke verpakking je vind ook de ingrediënten die het product bevat. Wist je dat de ingrediënten altijd in volgorde van meest naar minst gebruikt staan? Dit geldt voor alle ingrediënten, maar we maken wel een uitzondering van ingrediënten onder de 2%. 

Zo ben jij volledig geïnformeerd over je hemelse choco-versnaperingen! Heb je ondanks het Nutritional Compass® nog vragen over onze producten? Geen enkel probleem! Onze Nestlé Consumentenservice beantwoordt al jouw vragen graag.

Nestlé Nutritional Profiling System

Good Food, Good Life is de belofte die wij iedere dag willen waarmaken. Daarom beoordelen we de voedingswaarde van onze producten via een methodologie die gebaseerd is op aanbevelingen van autoriteiten als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Wij noemen dat het Nestlé Nutritional Profiling System

Klinkt ook al zo ingewikkeld! Eerst maar uitleggen waarom dit zo belangrijk is. 

Via dit Nestlé Nutritional Profiling System systeem spelen we in op de nieuwste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van voeding, gezondheid en welzijn. Wij willen mensen voedzame producten bieden en investeren in innovatie om dit voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te maken.

Hoe we dat doen? Door onze producten kritisch te beoordelen en waar we kansen zien de voedingswaarde te verbeteren. Zodat jij met een goed gevoel kunt genieten van onze chocoladeproducten.

Hoe werkt dat precies in de praktijk? 

Het systeem bekijkt en beoordeelt een product in verschillende stappen. Voor chocolade is de laatste stap, wat je kunt vergelijken met de ‘eindtest’ erg belangrijk. 

Hierin worden de maximumwaarden van de hoeveelheid energie, vet (waaronder ook verzadigde vetzuren en transvetzuren), (toegevoegd) suiker en zout beoordeeld. Het product slaagt voor de test als het binnen deze grenzen valt. Wij geven deze producten een Nutritional Foundation status (‘NF-status’). Als het product zakt voor de test, gaan we aan de slag om de voedingswaarde te verbeteren.

Kinderen zijn altijd onze eerste prioriteit. Daarom hebben ál onze kinderproducten de NF-status. De SMARTIES-producten en alle MINI’s vallen daar onder. 

Verbeteren van de Nestlé chocoladereceptuur

Wij zijn continu bezig met het verbeteren van de receptuur van onze chocoladeproducten. Daarbij richten we ons niet alleen op verbeteren van de smaak, maar ook op het gebruik van meer natuurlijke ingrediënten.

''Wist je dat we voor onze SMARTIES alleen van nature kleurgevende fruit- en plantenconcentraten gebruiken? Of dat LION, ROLO en NUTS natuurlijk vanille aroma en vanille-extract bevatten?'' 

Wij begrijpen dat je op zoek naar gezondere voeding niet aan smaak wilt inleveren. Wij laten daarom onze productrange regelmatig testen door consumentenpanels. Jullie helpen ons de smaak en de voedingswaarde te verbeteren.

Verantwoorde reclame en marketing

Als grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld zien wij het als onze verantwoordelijkheid om een gebalanceerd eetpatroon te bevorderen. Zeker bij kinderen. 

Voor onze chocoladeproducten maken wij daarom geen reclame voor kinderen. Dit is in lijn met onze marketing-code om onze producten op een verantwoorde manier onder de aandacht brengen. 

Dit betekent dat alle reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen onder de 7 jaar verboden is en dat wij geen reclame richten op kinderen tot 13 jaar.