Cacaoboon

  1. Nestlé
  2. Blog
  3. Cacaoboon

Zonder de cacaoboon geen chocolade. Welke soort cacaobonen zijn er eigenlijk en wat moet men doen om hier uiteindelijk chocolade van te maken? Op deze pagina kom je alles te weten over de cacaoboon.

Cacaobonen uit een vrucht

Cacaobonen groeien aan de cacaoboom. Deze bomen groeien voornamelijk in West-Afrika, Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië. Een bloeiende cacaoboom levert ongeveer 30 tot 40 vruchten per jaar. Deze vruchten worden geplukt en opengebroken. De vrucht bevat ongeveer 40 tot 50 cacaobonen die elk ongeveer een gram wegen.

Soorten cacaobonen

Er bestaan verschillende soorten cacaobonen, waarvan drie hoofdsoorten: de Forastero, de Criollo en de Trinitario. Deze cacaosoorten hebben ieder weer hun eigen bijzonderheden en sub-soorten. Daarnaast verschilt het rijpingsproces wat je terugziet in het smaakprofiel van de bonen. De Criollo is de meeste exclusieve cacaoboon, met de meest uitgebalanceerde smaak en de beste kwaliteit. Zo’n 5 tot 10 procent van de wereld cacaoproductie omvat deze cacaoboon. De wereldproductie van de Trinitario is ongeveer 10 tot 15 procent. De Trinitario komt oorspronkelijk uit Trinidad en kenmerkt zich door de zachte, subtiele smaaknuances en de goede kwaliteit. Als laatste de populaire Forastero die veruit het meeste wordt gebruikt, namelijk ongeveer 80% van de wereld cacaoproductie. Het grote voordeel van deze boon is dat deze veel beter bestand is tegen ziektes en daarnaast een grote opbrengst geeft.

Benieuwd naar het verhaal achter de chocolade van Nestlé? Op deze pagina lees je alles over onze cacaobonen en waar ze vandaan komen.

Cacaobonen verwerken

Nadat de cacaobonen zijn geplukt zijn ze natuurlijk nog niet klaar voor de chocolade. Hiervoor moeten de bonen eerst verwerkt worden. Voordat dat gebeurt worden de cacaobonen na het plukken eerst gefermenteerd. Dit wordt gedaan door rijpe cacaobonen met het vruchtvlees op een hoop te gooien bedekt met bananenbladeren of door ze met het vruchtvlees in een in kisten gelegd. Vervolgens vindt er een vergisting plaats dat een aantal dagen duurt.