Ingrediënten chocolade

Chocolade, bijna iedereen is er dol op. Maar uit welke ingrediënten bestaat het eigenlijk? En waardoor komt het toch dat we blij worden van chocolade?

Welke ingrediënten zitten er in chocolade?

Dit is afhankelijk van de chocoladesoort. De samenstelling van pure chocolade varieert waarbij gebruik wordt gemaakt van cacaomassa, cacaoboter, cacaopoeder en suikers in wisselende hoeveelheden. In melkchocolade zitten dezelfde ingrediënten als pure chocolade plus melk of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder). Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, melk of melkproducten (zoals melkpoeder), suikers. Aan alle drie de chocoladesoorten kunnen aroma’s zoals vanille of vanilline worden toegevoegd. Ook kunnen emulgatoren (bijvoorbeeld sojalecithine) worden toegevoegd om de vloeibaarheid van de chocolade massa te verbeteren.

Ook bestaat er zogenoemde Rauwe chocolade. Hoewel er is geen officiële definitie is voor wat rauwe chocolade, kunnen we stellen dat rauwe chocolade tijdens de bereiding bij lagere temperaturen wordt verwerkt waardoor deze meer antioxidanten zou behouden als we de raw food-beweging volgen. Sinds kort bestaat er ook nog Ruby chocolade. Deze chocolade wordt gemaakt van Ruby cacaobonen en is te herkennen aan zijn roze kleur.

Wat is de samenstelling van chocolade?

Chocolade is een lekkernij en wordt bereid op basis van cacaoproducten en suikers. Afhankelijk van de chocoladesoort kunnen ook melk of melkproducten worden toegevoegd.

Wat zit er in chocolade dat je blij maakt?

Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan en tot nog toe zijn er verschillende meningen over. Sommige onderzoekers suggereren dat dit komt door tryptofaan. Dit wordt gebruikt bij aanmaak van reotonine, de neurotransmitter die gevoelens van geluk bewerkstelligt. Tryptophaan is echter maar in kleine hoeveelheden aanwezig waardoor de discussie ontstaan is of het wel een verhoogde serotonineproductie veroorzaakt en is tot op heden niet wetenschappelijk bewezen. Phenylethylalanine wordt ook in chocolade gevonden. Echter, ook hier is de concentratie te laag om de effecten op te wekken waarmee de stof wordt geassocieerd.

Cacao ingrediënten: cacaomassa, cacaoboter & cacaopoeder

Cacaoboter en cacaopoeder worden gewonnen uit de cacaoboon. De cacaoboon komt van de cacaoboom. Deze groeit voornamelijk in West-Afrika, Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië. Na het plukken van de cacaobonen kan je er nog niet gelijk chocolade van maken. De bonen moeten eerst worden verwerkt door middel van een fermentatieproces, drogen, reinigen en vervolgens het branden van de cacaobonen. De gebrande bonen worden met een speciale machine gedopt en gezeefd, waarbij je alleen de eetbare kern, de cacaonib, overhoudt. Deze gaan door een speciale brander waarbij de voor chocolade herkenbare aroma’s vrijkomen. Als laatste worden de bonen vermalen tot een stroperige cacaomassa. Door middel van persing wordt er vaak cacaoboter uit de cacaomassa gehaald. De rest van de massa wordt gebruikt voor de cacaopoeder.

Wat zit er in melkchocolade?

Melkchocolade wordt gemaakt van cacaomassa, cacaoboter en suiker. Hieraan wordt melk  of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder of gecondenseerde melk) toegevoegd. Het is wettelijk vastgelegd melkchocolade minimaal 25% droge cacaobestanddelen moet bevatten.

Wat zit er in witte chocolade?

Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, melk of melkproducten, en suikers. Vanille of vanille-aroma kan worden toegevoegd om de smaak extra te verfijnen. De aanduiding witte chocolade mag wettelijk gezien uitsluitend gebruikt worden voor witte chocolade met minimaal 20% cacaboter, 14% droge melkbestanddelen en 3.5% melkvet.

Wat zit er in vegan chocolade?

Onze KITKAT V is een reactie op de grote vraag naar plantaardige producten en verzoeken vanuit klanten. Daarom werd het in 2021 tijd voor onze allereerste volledig plantaardige reep. KITKAT V smaakt net zo goed als het origineel, als basis voor dit product gebruiken we rijst in plaats van melk. 

De ingrediënten van onze chocolademerken

Ben je benieuwd welke ingrediënten er in onze chocolademerken zitten? Klik hieronder op jouw favoriete chocolade van Nestlé en vindt het uit.

  1. NESTLÉ KITKAT 4 FINGER GOLD 

  2. NESTLÉ KITKAT 4 VEGAN

  3. NESTLÉ KITKAT CHUNKY WITTE CHOCOLADE 

  4. NESTLÉ KITKAT 4 FINGER WITTE CHOCOLADE 

  5. NESTLÉ KITKAT 4 FINGER PURE CHOCOLADE