IS CHOCOLADE GLUTENVRIJ?

  1. Nestlé
  2. Crunch
  3. Crunch Blog
  4. IS CHOCOLADE GLUTENVRIJ?

Is chocolade glutenvrij?

Is chocolade glutenvrij? Deze vraag wordt regelmatig gesteld. Voordat we hier antwoord op kunnen geven eerst even naar de basis. Want wat zijn gluten eigenlijk? In welke producten zitten gluten? En hoe kan ik daarachter komen?

 

Wat zijn gluten?
 

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge en gerst (gort). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt, zoals brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart.

Dat lijkt makkelijk te onthouden, maar als je intolerant bent voor gluten – dat heet: coeliakie - of gevoelig bent voor gluten – dat heet: glutensensitiviteit of NCGS - is het helaas niet zo simpel.

In welke producten zitten gluten?
 

Gluten zit namelijk ook weleens in producten waar je het niet direct zou verwachten, zoals bijvoorbeeld in soepen, sauzen, snoepjes, ijssoorten en bier.

Je kunt er hier meer over lezen. 

Daarnaast, en helaas wordt het daarmee ook nog een beetje ingewikkelder, kan een product die qua ingrediënten geen gluten bevat wel in aanraking komen met glutenbevattende ingrediënten, bijvoorbeeld doordat beiden in dezelfde fabriek worden verwerkt. Als dit het geval kan zijn dan staat er op het etiket: ‘‘Bevat mogelijk: tarwe’’ of ‘‘Kan sporen van gluten bevatten’’.

Hoe kan ik zien in welke producten gluten zitten?
 

De gouden regel is daarom: Lees altijd de volledige ingrediëntenlijst op de verpakking bij elk product én elke keer opnieuw. Waarom is dat zo belangrijk? De fabrikant kan namelijk de receptuur wijzigen of andere glutenbevattende-producten (gaan) verwerken in dezelfde fabriek. De fabrikant is – gelukkig – wettelijk verplicht dit te vermelden op het etiket.

De hamvraag: Hoe is zit het dan met chocolade?
 

Chocolade zelf, zonder bijvoorbeeld toevoegingen van koek, is in principe glutenvrij. In het algemeen zijn het de chocolades met vulling of andere toevoegingen – zoals biscuit - waar je extra op moet letten als je glutenvrij wil of vanwege gezondheidsredenen moet eten.

Zoals eerder is aangegeven, kan het ook zo zijn dat jouw favoriete chocoladeproduct - die geen glutenbevattende ingrediënten bevat - wel in aanraking is gekomen met gluten door producten die in dezelfde fabriek worden verwerkt. Bijvoorbeeld een chocoladefabrikant, zoals Nestlé, die zowel melkchocoladerepen (in theorie geen glutenbevattende granen) maakt én KITKAT met een krokante wafel (de wafel bevat tarwe en tarwe bevatten gluten).

Dus check altijd de hele ingrediëntenlijst op de verpakking bij elk product, elke keer opnieuw als je geen gluten kan of wilt eten.

Glutenvrije NESTLE CRUNCH chocoladerepen
 

Dan heeft Nestlé een nieuwtje: De NESTLÉ CRUNCH chocoladerepen Melkchocolade en Witte chocolade zijn sinds kort glutenvrij. De tarwe is vervangen voor glutenvrije granen, door o.a. het gebruik van rijstmeel in plaats van tarwemeel. Je kunt dit herkennen aan het glutenvrij logo op de verpakking.

Let wel op dit geldt helaas niet voor de CRUNCH Snack 33g deze bevat nog steeds gluten. Deze wordt CRUNCH Snack wordt in een andere fabriek gemaakt.