100% duurzaam ingekochte cacao | Nestlé Cocoa Plan

  1. Nestlé
  2. Blog
  3. 100% duurzaam ingekochte cacao | Nestlé Cocoa Plan

100% duurzaam ingekochte cacao

NESTLÉ Nederland koopt vanaf nu voor al haar merken duurzaam gecertificeerde cacao in, in samenwerking met UTZ (het grootste wereldwijde programma voor gecertificeerde duurzame cacao en koffie). In 2009 lanceerde NESTLÉ het Nestlé Cocoa Plan, met als pilaren Beter leven, Betere landbouw en Betere cacao. Dit is het resultaat van een co-creatie van alle partijen in de cacaowaardeketen. Op woensdag 24 mei 2017 organiseerde NESTLÉ Nederland haar eerste Nestlé Cocoa Plan Forum, om gezamenlijk de volgende stap richting het grotere potentieel van het plan én de hele cacaoketen te bepalen.

Het Nestlé Cocoa Plan Forum

Om een betere en duurzamere waardeketen te bereiken is het delen van kennis binnen de cacaoketen belangrijk. Daarom organiseerde NESTLÉ het eerste Nederlandse Nestlé Cocoa Plan Forum. Van Cargill tot Ahold, van NGO tot consument: vele schakels uit de productieketen waren aanwezig. Het verkennen van de volgende stap en het grotere potentieel van het Nestlé Cocoa Plan bracht de waardeketen naar een gezamenlijk ideaal.

''NESTLÉ en Cargill werken al sinds 2009 samen aan het opzetten van een duurzame productieketen voor cacao door middel van hun specifieke programma’s Nestlé Cocoa Plan en Cargill Cocoa Promise. We zijn ons ervan bewust dat we collectief meer bereiken door het delen van kennis en ervaringen. Samenwerkingsverbanden als deze zijn essentieel om een tastbare verbetering te maken in het leven van toekomstige generaties cacaoboeren'', zegt Taco Terheijden, Directeur Sustainability, Cargill Cocoa & Chocolate.

Het Nestlé Cocoa Plan Forum is een goede stap in het creëren van meer transparantie in Nederland.

“We hebben belangrijke pijlers om daadwerkelijk de daad bij het woord te voegen. Transparantie: Hoe werken we en vanuit welke waarden? Maar ook traceerbaarheid: Waar komt onze cacao vandaan? Andere pijlers zijn het opbouwen van langetermijnrelaties binnen onze waardeketen, ons respect voor de omgeving en onze activiteiten om ontbossing te voorkomen. Om een betere en duurzamere waardeketen te bereiken, is het delen van kennis binnen de cacaoketen heel belangrijk. Het Forum vandaag was een grote stap in het creëren van meer transparantie in Nederland”, aldus Martine Olijslagers, Business Executive Officer Nestlé Confectionery Nederland.

Bekijk in onderstaande video onze reis naar een duurzame cacaoketen:

Beter leven

Het Nestlé Cocoa Plan richt zich op het verbeteren van de levens van boeren, vrouwen en kinderen. Het baanbrekende Child Labour Monitoring and Remediation System volgt alle kinderen van de boeren die aan NESTLÉ leveren. NESTLÉ is de eerste cacaoproducent die een onderzoeks- en preventiesysteem voor kinderarbeid opzet in samenwerking met ICI (the International Cocoa Initiative). Met onze partners en leveranciers onderzoeken we hoeveel kinderarbeiders er zijn, waar ze werken, waarom ze werken en hoe ze het beste geholpen kunnen worden. Op dit moment zijn er meer dan 37.000 boeren onderdeel van het systeem. Activiteiten om kinderarbeid tegen te gaan omvatten onder meer het verschaffen van geboortecertificaten voor kinderen aan gezinnen en het stimuleren van inkomstengenererende activiteiten voor vrouwen. Meer dan duizend vrouwen worden gesteund in het ontwikkelen van vaardigheden om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

En het plan gaat verder. NESTLÉ inventariseert wat de specifieke behoeften zijn in een gemeenschap en levert de voorzieningen. Zo zijn er 42 scholen gebouwd in Ivoorkust, wordt de water- en sanitaire infrastructuur continue verbeterd en krijgen gemeenschappen onderwijs in hygiëne. NESTLÉ beloont boeren via het Nestlé Cocoa Plan voor het leveren van een betere kwaliteit cacao door zowel in natura te helpen als via een prijspremium.

“Het Nestlé Cocoa Plan is een reis. Een reis waarin we de levens van de boeren verbeteren, het vertrouwen van mensen terugverdienen door open te zijn over de situatie en het feit te erkennen dat we ook niet altijd een antwoord hebben. We hebben ongelooflijk veel geleerd in de afgelopen jaren. Het Nestlé Cocoa Plan heeft te maken met een complexe waardeketen, terwijl we transparantie én traceerbaarheid van onze cacao borgen en daarvoor een steeds betere aanpak vinden”, zegt Darrell High, Hoofd van het Nestlé Cocoa Plan.

Betere landbouw

NESTLÉ begeleidt 40.000 boeren per jaar bij het verhogen van hun oogst en het verbeteren van de kwaliteit ervan, waardoor zij hun levensonderhoud kunnen verbeteren. Eén van NESTLÉ’s doelen is boeren helpen winstgevende boerenbedrijven te runnen. Daarvoor verspreiden we bijvoorbeeld 2,2 miljoen ziekteresistente cacaoplanten aan boeren om daarmee hun oude, uitgeputte bomen te kunnen vervangen. Zo stijgt de oogst en de kwaliteit van de oogst van het land van de boer. NESTLÉ verbetert de toegang voor boeren tot betere materialen en gereedschap, zodat hun werk efficiënter wordt. Bovendien is er een breed programma waarin boeren onderling actief kennis delen in hun gemeenschap opgezet.

Betere cacao: 100% UTZ-gecertificeerd

Samen met haar boeren werkt NESTLÉ aan duurzame en kwalitatief betere cacao. We zijn er trots om vanaf nu voor al onze Nederlandse merken duurzaam gecertificeerde cacao in te kunnen kopen, in samenwerking met UTZ.

''We zijn op weg naar een duurzame cacaoketen, maar we beseffen dat er nog heel veel te doen is.'

 

Betere leven

Het Nestlé Cocoa Plan richt zich op het verbeteren van de levens van boeren, vrouwen en kinderen. Het baanbrekende Child Labour Monitoring and Remediation System volgt alle kinderen van de boeren die aan Nestlé leveren. Nestlé is de eerste cacaoproducent die een onderzoeks- en preventiesysteem voor kinderarbeid opzet in samenwerking met ICI. Met onze partners en leveranciers onderzoeken we hoeveel kinderarbeiders er zijn, waar ze werken, waarom ze werken en hoe ze het beste geholpen kunnen worden. Op dit moment zijn er meer dan 37.000 boeren onderdeel van het systeem. Activiteiten om kinderarbeid tegen te gaan bestaan onder meer uit het verschaffen van geboortecertificaten voor kinderen aan gezinnen en inkomsten genererende activiteiten voor vrouwen. Meer dan duizend vrouwen worden gesteund in het ontwikkelen van vaardigheden om zich in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

En het plan gaat verder. Nestlé inventariseert wat de specifieke behoeften zijn in een gemeenschap en levert dan de voorzieningen. Zo zijn er 42 scholen gebouwd in Ivoorkust, wordt de water- en sanitaire infrastructuur continue verbeterd en krijgen gemeenschappen onderwijs in hygiëne. Nestlé beloont boeren via het Nestlé Cocoa Plan voor het leveren van een betere kwaliteit cacao door zowel in natura te helpen als middels een prijs premium.

“Het Nestlé Cocoa Plan is een reis. Een reis waarin we de levens van de boeren verbeteren, het vertrouwen van mensen terugverdienen door open te zijn over de situatie en het feit erkennen dat we ook niet altijd een antwoord hebben. We hebben ongelooflijk veel geleerd in de afgelopen jaren. Het Nestlé Cocoa Plan heeft te maken met een complexe waardeketen, terwijl we transparantie én traceerbaarheid van onze cacao borgen en daarvoor een steeds betere aanpak vinden.”  zegt Darrell High, Hoofd van het Nestlé Cocoa Plan.

Betere landbouw

Nestlé begeleidt 40.000 boeren per jaar in het verhogen van hun oogst en verbeteren van de kwaliteit, waardoor zij hun levensonderhoud kunnen verbeteren. Één van Nestlé’s doelen is boeren helpen winstgevende boerenbedrijven te runnen. Daarvoor verspreiden we bijvoorbeeld 2,2 miljoen ziekteresistente cacaoplanten aan boeren die hiermee hun oude, uitgeputte bomen kunnen vervangen. Zo stijgt de oogst en de kwaliteit van de oogst van het land van de boer. Nestlé verbetert de toegang tot betere materialen en gereedschap, zodat hun werk efficiënter wordt. Bovendien is er een breed programma waarin boeren onderling actief kennis delen in hun gemeenschap.

Betere cacao: 100% UTZ gecertificeerd

Samen met haar boeren, werkt Nestlé aan duurzame en kwalitatief betere cacao. We zijn trots om vanaf nu voor al onze Nederlandse merken duurzaam gecertificeerde cacao in te kopen, in samenwerking met UTZ.

''We zijn op weg naar een duurzame cacaoketen, maar we beseffen ons dat er nog heel veel te doen is.''