Chocolade smelten op drie manieren

  1. Nestlé
  2. Blog
  3. Chocolade smelten op drie manieren

Chocolade smelten au bain-maire, in de oven of in de magnetron? 

Chocolade kun je op verschillende manieren smelten: au bain-maire, in de oven of in de magnetron. Hiervoor kun je melkchocolade, pure chocolade, en witte chocolade gebruiken. Belangrijk bij het smelten van chocolade is dat je het niet laat aanbranden. Wij leggen uit hoe je gemakkelijk chocolade kan smelten! Aan de slag!

Wat heb je nodig om chocolade te smelten?

  • Pan
  • Hittebestendige schaal of kom (geschikt voor de magnetron en/of oven)
  • Spatel


Hoe smelt je chocolade au-bain marie?

‘Au bain-marie’ oftewel ‘in een waterbad’ in het Frans. Deze manier van chocolade smelten is een zeer oude techniek waarbij je iets geleidelijk kunt laten opwarmen of afkoelen door het gebruik van warm-of koudwaterbad. Au-bain marie smelten is vooral een goede techniek voor het smelten van witte chocolade. Witte chocolade heeft namelijk de neiging om snel te klonteren wanneer je het in een pannetje of in de magnetron smelt.

Zo smelt je chocolade au-bain marie: 
 

Vul een pan voor een deel met water en zet deze op een zacht vuurtje. Als het water kookt, doe je de chocolade in een hittebestendige schaal of kom. Plaatst deze boven de pan met water. Zorg ervoor dat de schaal groot genoeg is om in de pan te blijven hangen en dat de schaal niet in aanraking komt met het water. Door de warme waterdamp smelt de chocolade in de schaal. Roer de chocolade goed door tijdens het smelten tot er een gladde massa ontstaat. Terwijl de chocolade smelt, roer je de chocolade goed door totdat het een gladde massa is. Als je ervoor kiest om chocolade au bain-marie te smelten, let dan goed op dat er geen water bij de chocolade komt. Indien er toch water bij de gesmolten chocolade komt, klontert de chocolade en kun je opnieuw beginnen.

Hoe smelt je chocolade in de oven?

Chocolade smelten in de oven is de makkelijkste manier om chocolade niet te laten aanbranden tijdens het smelten. Het voordeel van chocolade smelten in de oven is dat het niet steeds in de gaten hoeft te houden. Wat moet je doen? Verwarm de oven voor op 60 °C en plaats een ovenbestendige schaal met de chocolade in het midden van de oven. Omdat je de oven op een constante temperatuur kunt instellen, kun je de chocolade heel langzaam laten smelten en hoef je je geen zorgen te maken dat de chocolade aanbrandt. Het smelten van chocolade in de oven duurt ongeveer vijf tot tien minuten. 

Hoe smelt je chocolade in de magnetron? 

Als je weinig tijd hebt, kun je gemakkelijk chocolade smelten in de magnetron. Vul een magnetronbestendige kom met de chocolade. Verwarm de chocola op 800W gedurende 30 seconden. Kijk na 30 seconden hoe ver de chocolade gesmolten is. Roer het geheel even goed door en zet vervolgens de kom nog eens 30 seconden in de magnetron. Het is belangrijk dat je elke 30 seconden roert, zodat de chocolade niet aanbrandt. Herhaal dit tot de chocolade helemaal gesmolten is tot een gladde massa. 

Let op dat de chocolade niet aanbrandt 

Welke manier je ook kiest om chocolade te smelten, zorg ervoor dat de chocolade niet aanbrandt. Chocolade is zeer gevoelig voor hitte en smelt al op lage temperatuur (rond de 36 graden Celsius). Chocolade brand daarom dus snel aan, houd het daarom altijd goed in de gaten bij het smelten. Maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer chocolade aanbrandt? Als chocolade te heet wordt, gaat het schiften. De chocolade wordt dan brokkelig en verliest zijn smaak. Om dit te voorkomen kun je chocolade het beste in de oven smelten. Door de constante temperatuur brandt de chocolade niet aan en kun je de tijd gebruiken om andere dingen te doen. Check bijvoorbeeld dit heerlijke recept met gesmolten chocolade van KITKAT.