Chocolade smelten op drie manieren

  1. Nestlé
  2. Blog
  3. Chocolade smelten op drie manieren

Chocolade smelten op drie manieren
Hoe smelt je chocolade au bain-marie?

Chocolade smelten au bain-marie, in de oven of in de magnetron? Lees en bekijk hier de 3 manieren waarop je chocolade kunt smelten.
Wat heb je nodig?

  • Een pan

  • Een stalen schaal of kom

  • Een spatel

Hoe smelt je chocolade au bain-marie?
‘Au bain-marie’ klinkt heel culinair en deze methode kom je in veel recepten tegen. Je kunt op deze wijze ook eenvoudig chocolade smelten. Zo smelt je chocolade au bain-marie:

Vul een pan voor een deel met water en zet deze op een zacht vuurtje. Als het water kookt, doe je je chocolade in een schaal of kom, en die plaats je boven de pan met water. Zorg ervoor dat de schaal groot genoeg is om in de pan te blijven hangen. Het is belangrijk dat de schaal niet ín het kokende water ligt. De chocolade moet namelijk smelten doordat de hete dampen van het water de schaal verwarmen. Terwijl de chocolade smelt, roer je de chocolade goed door totdat het een gladde massa is. Als je ervoor kiest om chocolade au bain-marie te laten smelten, let dan goed op dat er geen water in je chocolade terechtkomt. Als dat wel gebeurt, dan gaat de chocolade namelijk klonteren en kun je weer opnieuw beginnen.

Hoe smelt je chocolade in de oven?

Chocolade smelten in de oven is erg handig en makkelijk. Wat moet je doen? Verwarm de oven voor op 60 °C en plaats een ovenvaste kom gevuld met chocolade in de oven. Omdat je de oven op een constante temperatuur kunt instellen, kun je de chocolade heel langzaam laten smelten en hoef je je geen zorgen te maken dat de chocolade gaat verbranden. Het smelten duurt ongeveer vijf tot tien minuten. Het voordeel van smelten in de oven is dat je de chocolade niet steeds in de gaten hoeft te houden.  

Hoe smelt je chocolade in de magnetron?

Als je weinig tijd hebt, kun je gemakkelijk chocolade smelten in de magnetron. Vul een schaal die geschikt is voor de magnetron met de chocolade. Stel de magnetron in op 800W en verwarm de chocolade 30 seconden. Kijk even hoe ver de chocolade gesmolten is, roer goed door en zet het nog eens 30 seconden in de magnetron. Herhaal dit tot de chocolade helemaal gesmolten is. Controleer steeds even door met een spatel door de chocolade te roeren. Als er nog stukjes in zitten, dan moet de chocolade nog eens 30 seconden verwarmd worden tot het een vloeibaar geheel is.

Let op dat de chocolade niet verbrandt

Welke manier je ook kiest om chocolade te smelten, zorg ervoor dat de chocolade nooit verbrandt. Chocolade smelt al op vrij lage temperatuur, dat merk je al als je op een warme dag een chocoladereep eet. Daarom verbrandt chocolade snel en is het belangrijk om altijd in de gaten te houden of de chocolade niet te snel smelt. Als de chocolade namelijk te heet wordt, dan gaat het schiften, wordt het brokkelig en verdwijnt de smaak. Het beste kun je chocolade daarom in de oven laten smelten. Met een constante temperatuur kan de chocolade namelijk niet verbranden en jij kunt die tijd gebruiken om andere dingen te doen (er staan veel heerlijke recepten met gesmolten NESTLÉ-chocolade op de site!).