Chocolade: waar komt het vandaan?

  1. Nestlé
  2. Blog
  3. Chocolade: waar komt het vandaan?

Waar komt chocolade vandaan?

Over de hele wereld wordt chocolade gegeten. De cacao waar chocolade van gemaakt wordt, kan echter maar op een paar plekken op de wereld worden geoogst. Ontdek alles over de oorsprong van de cacaoboon en de reis van boon tot chocoladereep.

De smakelijke ontdekking van cacao

Na de ontdekking van Amerika, kwamen de Europeanen in contact met de Azteken. Dit volk dronk een chocoladedrankje waar cacaobonen in verwerkt zaten. Aan deze cacaodrank werden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Pas aan het einde van de 16e eeuw kwam de chocolade naar Europa. Het werd vooral gedronken door de adel, cacao was namelijk een zeer kostbaar product. Men voegde later honing, kaneel en rietsuiker aan de cacaodrank toe waardoor het een zoete smaak kreeg en populair werd. Het duurde nog tot 1728 voor in Engeland de eerste chocoladefabriek werd opgericht. Vanaf dat moment groeide de chocolade-industrie in Europa. Met het dalen van de prijs van cacao, werd de chocolade ook betaalbaar voor de rest van de bevolking.

Aan het begin van de 19e eeuw werd de eerste Zwitserse chocolade geproduceerd. Een van de pioniers in deze tijd was de kruidenier François-Louis Cailler, de grondlegger van de NESTLÉ l’ATELIER-chocolade. Met hulp van Henri Nestlé, de oprichter van NESTLÉ, produceerde hij de eerste melkchocolade.

Waar komt cacao vandaan?

De cacaoboom vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika, maar cacaobomen werden ook elders over de wereld verspreid om te voldoen aan de grote vraag naar deze lekkernij. In de 17e en 18e eeuw werden cacaobomen in Zuid-Oost Azië en West-Afrika aangeplant. De cacaoboom groeit goed in landen rond de evenaar. In een aantal van deze landen werkt NESTLÉ actief samen met cacaoboeren via het Nestlé Cocoa Plan. De cacaoboom is erg gevoelig en heeft het juiste klimaat en goede weersomstandigheden nodig om goed te kunnen groeien. De boom groeit niet in de volle zon, daarom hebben de plantages vaak ‘schaduwbomen’ om de cacaobomen te beschermen. Door lange droogteperioden of juist teveel neerslag kan de oogst behoorlijk tegenvallen. De vijf landen die vandaag de dag de meeste cacao produceren zijn Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Nigeria en Brazilië.

Waar wordt chocolade gemaakt?

De cacaobonen worden vooral verwerkt tot chocolade in de landen waar veel chocolade gegeten wordt. In onder andere Ivoorkust, Duitsland en de Verenigde Staten wordt cacao verwerkt, maar Nederland is wereldwijd de grootste cacaoproducent. Per jaar verwerkt Nederland zo’n 500.000 ton cacao en dat komt neer op ongeveer 13% van de totale wereldproductie. Een groot deel van de cacao komt uit Indonesië, dat vroeger een kolonie van Nederland was. De cacaobonen werden naar Nederland verscheept, waardoor er een heuse cacao-industrie in de Zaanstreek ontstond. Het was de Nederlander Casparus van Houten die ontdekte hoe je cacaopoeder en cacaoboter kon maken, door het vet uit de bonen te halen. Cacaomassa, cacaopoeder en cacaoboter zijn de belangrijkste ingrediënten voor chocolade. Nederland heeft dus een rijke historie in de cacaoproductie. Ook al komt de cacao van ver, de kans is groot dat de chocoladereep die jij eet afkomstig is uit Nederland.