NESTLÉ L’ATELIER AFSTAMMELING VAN ’S WERELDS EERSTE MELKCHOCOLADEREEP

  1. Nestlé
  2. Nestlé L'ATELIER
  3. L'Atelier Blog
  4. NESTLÉ L’ATELIER AFSTAMMELING VAN ’S WERELDS EERSTE MELKCHOCOLADEREEP

1825, het jaar dat het verloop van de geschiedenis voorgoed veranderde. Het jaar dat men de stoomtrein uitvond. Maar het is ook het jaar dat één van Zwitserlands oudste en meest favoriete chocolademerken is ontstaan: Cailler. Met zijn rijke erfgoed en ongeëvenaarde vakmanschap heeft Cailler de tand des tijds doorstaan en is het uitgegroeid tot een symbool van Zwitserse chocolade-excellentie. Het merk heeft generaties lang chocoladeliefhebbers weten te betoveren met zijn verfijnde smaken en onberispelijke kwaliteit.

 

Dit chocoladeverhaal begint in het Zwitserse stadje Vevey. Naast de apotheek bevindt zich de kruidenierszaak van François-Louis Cailler. Deze kruidenier is dol op chocola en verkoopt zijn eigen chocola al sinds 1819 in z’n winkel. Alleen is hij er niet helemaal tevreden over, omdat het een bittere cacaopasta is. Cailler wist zeker dat chocolade meer potentie had dan dat. Maar welke?

Tijdens zijn vakantie in Italië doet hij een ontdekking: een nog onbekende mix van gemalen cacaobonen met suiker. Alleen luxe kruidenierszaken verkopen deze chocolade en alleen rijken kunnen zich dit veroorloven. 

Door het dolle heen over deze Italiaanse chocola koopt Cailler een bestaande Zwitserse chocoladefabriek. Hier wil hij premium chocolade gaan produceren. Om zijn eigen bittere cacaopasta te verfijnen, voegde hij er suiker, kaneel en vanille aan toe. Dat smaakte veel beter! Tóch was chocola toentertijd absoluut niet vergelijkbaar met onze huidige, verrukkelijke chocolade. 

Cailler werkte samen met zijn schoonzoon Daniel Peter. Peter probeerde al jarenlang melk met chocolade te mengen om het lekker romig te maken. Maar zonder het gewenste resultaat..

In de apotheek naast Cailler werkte een andere ondernemer, Henri Nestlé. Peter en Nestlé werden vrienden. Beiden deelden dezelfde passie; het continue zoeken naar productverbeteringen. Deze vriendschap bleek het begin van een geslaagde samenwerking, want Nestlé’s gecondenseerde melk mengde namelijk goed met cacao. En zo slaagde hij erin ‘s werelds allereerste melkchocoladereep te maken. Maar dat niet alleen: ook de allereerste chocolademelk ter wereld staat op zijn naam. Dit betrof chocoladepoeder die je mengde met water. Beide producten verkochten zij onder de naam ‘Peter-Cailler’. 

Maar de passie voor productverbeteringen en kwaliteit stond daarbij niet stil en het toeval wilde dat in de buurt van de Maison Cailler-fabriek veel koeien graasden. Daardoor bedacht kleinzoon Alexandre-Louis iets wat het bedrijf op voorsprong bracht: concurrenten gebruikten poedermelk, vanwege de korte houdbaarheid van melk. Wat als je gewoon de melk van je buurkoeien direct verwerkte? Zo ontstond verrukkelijke romige chocolade. Zelfs vandaag gebeurt dit nog: de Cailler-fabriek gebruikt enkel melk van koeien binnen 30 kilometer afstand. Daardoor kennen we de exacte herkomst en kwaliteit van onze melk. 

Sinds 2015 verkopen we in Nederland Cailler-chocolade onder de naam NESTLÉ L'ATELIER; een échte ode aan de pioniersgeest en passie voor kwaliteit van de families Cailler, Nestlé, Peter en Kohler.