Nestlé helpt kinderarbeid in de cacao-industrie uit te bannen | Nestlé Cocoa Plan

  1. Nestlé
  2. Blog
  3. Nestlé helpt kinderarbeid in de cacao-industrie uit te bannen | Nestlé Cocoa Plan

Zoals je je kan voorstellen, gebruiken we bij Nestlé cacao voor veel van onze internationale chocolademerken. Het aanpakken van kinderarbeid in de cacao-industrie is nauw verbonden met onze waarden als bedrijf. Daarom is het een heel belangrijk onderwerp voor ons.

Op 24 mei 2017 organiseerden we ons eerste Nestlé Cocoa Plan Forum, waar we samen met alle stakeholders hebben gekeken naar onze waardeketen, de weg die achter ons ligt en wat onze volgende stappen zijn. We nemen je graag mee in een van de belangrijke onderwerpen die we hebben besproken: kinderarbeid in de cacao-industrie.

Om het probleem van kinderarbeid aan te pakken, gaf Nestlé in 2011 de Fair Labor Association (FLA) opdracht om de situatie te onderzoeken en de resultaten openbaar te maken. De FLA raadde ons aan om een ​​omvangrijk en effectief systeem in werking te stellen waarmee we kinderen die in de cacao-industrie werken kunnen opsporen en helpen. We zijn met deze adviezen aan de slag gegaan.

Sinds 2012 bestaat het ‘Child Labor Monitoring and Remediation System’. Met onze partners en leveranciers onderzoeken we hoeveel kinderarbeiders er zijn, waar ze werken, waarom ze werken en op welke manier we hen het beste kunnen helpen. We bouwen nieuwe scholen en voorzieningen en we zorgen ervoor dat kinderen geboortecertificaten krijgen. De resultaten tonen aan dat deze aanpak het bestaan van kinderarbeid met 50% kan verminderen. Veel van de kinderen die we met ons programma hebben bereikt, gaan nu hele dagen naar school.

Nestlé helpt tevens bij het verbeteren van de levensstandaard in deze gemeenschappen. Dat doen we door het onderhouden van water- en sanitaire voorzieningen, het bieden van onderwijs in hygiëne en we helpen vrouwen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Bovendien begeleiden we 40.000 cacaoboeren per jaar bij het verhogen van hun oogst en verbeteren van de kwaliteit van hun producten door het vormen van coöperaties, waardoor zij beter in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Wat begon met twee cacaocoöperaties, is nu uitgegroeid tot meer dan 75 in Ivoorkust. Momenteel breiden we onze activiteiten uit naar Ghana.

Toen we aan deze reis begonnen, hadden we geen idee wat ons te wachten stond. We hebben inmiddels zes jaar ervaring. Onze vooruitgang is opgetekend in een rapport dat vandaag door het International Cocoa Initiative en Nestlé is gepubliceerd. Het geeft een beeld van de successen die we al hebben behaald en de uitdagingen die er nog zijn ​​om kinderarbeid in de cacao-industrie volledig uit te bannen. In dit rapport zijn interviews te lezen met degenen die in het systeem werken en ervan profiteren.

Door een open en realistische manier van rapporteren, hopen we dat onze inzichten andere organisaties helpen om ook effectief op het probleem te reageren. Bezoek onze speciale website en bekijk de video om meer te weten te komen of luister naar de verhalen van betrokkenen. Wij geloven dat elk kind de kans moet krijgen om zijn eigen toekomst vorm te geven.

We zijn er nog niet, maar we zijn op weg! Laat ons weten wat je van dit initiatief vindt. Heb je vragen of ideeën? Neem contact met ons op via de website.