Nestlé: ‘In twee jaar tijd reduceerden we kinderarbeid met 50%’ | Nestlé Cocoa Plan

Nestlé ontwikkelde samen met het International Cocoa Initiative (ICI) een opsporingssysteem om kinderarbeid te monitoren. De eerste daling is al zichtbaar.

“In 2017 ontmoette ik de 7-jarige Arthur uit Ivoorkust. Hij wilde de nieuwe Messi worden”, herinnert Martine Olijslagers-Kuip van Nestlé zich toen ze in 2017 het land bezocht, één van de landen waar we onze cacao kopen. Ghana is een ander belangrijk land. “We kwamen Arthur op het spoor via ons kinderarbeidsopsporingssysteem. Hij tilde zware dingen en werkte met pesticiden. Nu gaat hij naar school en heeft de jongen een geboortecertificaat.” We ontwikkelden samen met ICI een opsporingssysteem om kinderarbeid te monitoren.

Tony Chocolonely

“Speciale vertegenwoordigers in de boerengemeenschappen traceren nu zelf kinderarbeid. Zij hebben contact met de cacao-inkopers van bijvoorbeeld Cargill, zij hebben contact met de ICI en de ICI weer met ons. Je ziet dat dit werkt.” In 2015 begonnen we met het systeem, waar intussen ook Tony Chocolonely gebruik van maakt. Afgelopen jaar zijn voor de eerste keer de resultaten gedeeld.

Minder kinderarbeid

“We hebben 65.000 boeren bereikt en 40.000 kinderen (5-17 jaar) gemonitord. Vierduizend van hen waren betrokken bij kinderarbeid. Daarvan is de helft van die kinderen weer naar school en uit die kinderarbeid. We hebben in twee jaar tijd al 50% reductie van kinderarbeid kunnen generen.” Bekijk hieronder het interview met Martine Olijslagers-Kuip die vertelt over het opsporingssysteem van kinderarbeid.

 

Ondanks het opsporingssysteem blijft het lastig om kinderarbeid in de cacaoketen volledig uit te bannen. “Dat kunnen wij niet, maar Tony’s ook niet.” Wat we in ieder geval willen is de scepsis overwinnen die onder veel consumenten leeft als het om multinationals zoals Nestlé gaat.

 

Cacaoplan

We willen volledig transparant zijn over het in 2009 gestarte Cocoa Plan dat ernaar streeft om het leven van de boeren en hun producten te verbeteren. Ongeveer een derde van alle cacao wordt gekocht bij boeren die zijn aangesloten bij dit plan.

Om het streven naar transparantie kracht bij te zetten, mochten afgelopen jaar twee Nederlandse consumenten met ons mee op reis naar Ghana om cacaoboeren te ontmoeten en ze te bevragen. De filmpjes hierover kregen veel positieve reacties, maar ontvingen ook hoon, aldus Olijslagers-Kuip.
Dit jaar publiceerde we ons eerste rapport over kinderarbeid [‘Tackling Child Labour’][1], hierin staat niet alleen wat we goed doen, maar ook wat beter kan. [1]

BRON: https://www.vmt.nl/duurzaamheid-mvo/nieuws/2018/05/nestle-in-twee-jaar-tijd-reduceerden-we-kinderarbeid-met-50-10134595 

Amstelveen, 11 mei 2018 16:10 | Maurice de Jong voor VMT