Skip to main content

Hoe voorkom je de meest gemaakte bakfouten?

Bakken! Iedereen doet het graag. Maar, er gaat hierbij ook wel eens iets onverwachts mis. Waar moet je als ‘thuisbakker’ nu op letten om mislukte baksels te voorkomen?

  • Lees vooraf het recept: Wanneer je vooraf het recept hebt gelezen en je weet wat je allemaal te wachten staat, zal dit helpen bij het creeëren van je baksel.

  • Weeg nauwkeurig af: Improviseren bij bakgerechten is niet aan te raden. Houd je aan het aantal gram!

  • Invetten van de bakvorm: Vergeet niet voordat je het beslag in de bakvorm giet, de bakvorm in te vetten. Zonde als de helft van de bodem nog in de bakvorm zit wanneer je de taart uitserveert.

  • Neem de tijd: Haastige spoed is zelden goed... geef jezelf de tijd om je baksel te voltooien! Geef je baksel de tijd wanneer bepaalde ingrediënten een aantal minuten of uur moet rusten en laat de oven lang genoeg voorverwarmen zodat de taart op de juiste temperatuur de oven in gaat. Wees niet ongeduldig, laat je baksel lang genoeg in de oven staan.

  • Zet de taart in het midden van de oven. Zo voorkom je dat de bovenkant van de taart aanbrandt omdat die te dicht op de grill staat.

  • Houd je baksel in de gaten! Wanneer je baksel in de oven zit, is het natuurlijk tijd om te achterover te leunen. Maar vergeet niet om je baksel te blijven controleren!

  • Gebruik een satéprikker om de gaarheid te controleren: Wanneer je niet zeker weet of je baksel al gaar is, gebruik dan een satéprikker. Prik deze in het midden van de taart en haal hem er voorzichtig weer uit. Indien er geen beslag aan vast blijft zitten is je baksel gaar.

  • Laat het goed afkoelen: iedereen wil natuurlijk het liefst meteen aanvallen wanneer je baksel uit de oven komt, maar pas op! Laat je baksel lang genoeg afkoelen om te voorkomen dat het doormidden breekt.

Met deze tips zet je vast een lekkere taart op tafel! Succes met bakken!