Witte chocolade

  1. Nestlé
  2. Blog
  3. Witte chocolade

Witte chocolade, you love it or you hate it! Maar is het nou wel echte chocolade en hoe wordt witte chocolade gemaakt? Op deze pagina kom je alles te weten over deze heerlijke, romige en zoete chocoladesoort.

Wat is witte chocolade?

Witte chocolade is voor veel mensen de favoriete chocolade. Dit zal voornamelijk komen door de heerlijk zoete smaak en romige, zachte structuur. Witte chocolade dankt de naam aan de lichte ivoorkleur en smelt als het ware op je tong. Het wordt, in tegenstelling tot andere chocoladesoorten, gemaakt van alleen de cacaoboter. Bij pure- en melkchocolade wordt ook cacaomassa gebruikt.

Ontstaan witte chocolade

Witte chocolade kent de oorsprong in Zwitserland. In 1930 ontwikkelde Nestlé haar eerste witte chocolade, onder de naam Galak. Rond 1948 bracht Nestlé deze witte chocolade voor het eerst op de Amerikaanse markt.

Welke ingrediënten zitten er in witte chocolade?

Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter dat wordt gewonnen uit de cacaoboon. De cacaoboter wordt tijdens het proces vermengd met melk of melkproducten (zoals melkpoeder), suiker en eventuele aroma’s (zoals vanillearoma).  Volgens de Europese unie, moet witte chocolade minimaal 20% cacaoboter bevatten; alsmede minimaal 14% droge melkbestanddelen en minimaal 3,5% melkvet.

Is witte chocolade, chocolade?

Er zijn heel veel mensen die beweren dat witte chocolade geen chocolade is omdat het niet van cacaopoeder wordt gemaakt. En dat klopt. Maar witte chocolade wordt dan wel niet van cacaopoeder gemaakt, er wordt wel gebruik gemaakt van een ander onderdeel van de cacaoboon, namelijk cacaoboter. Cacaoboter is een vetstof die wordt gewonnen uit de cacaoboon. Deze vetstof zorgt voor de romige structuur van witte chocolade.

Smaak witte chocolade

Witte chocolade kenmerkt zich door de romige, zachte textuur en de zoete smaak. In tegenstelling tot pure- en melkchocolade is de aanwezigheid van de smaak van de cacaoboon veel subtieler. Door het vette karakter de cacaoboter smelt de witte chocolade op je tong. Het smeltpunt is iets lager dan de lichaamstemperatuur. Witte chocolade wordt vaak gecombineerd met frissere rode vruchten zoals frambozen en aardbeien, maar gaat ook heel goed samen met noten zoals amandelen en hazelnoten.

Hoe maak je witte chocolade?

Om witte chocolade te maken, wordt cacaoboter gemengd met suikers en melk of melkproducten, bijvoorbeeld melkpoeder. Vanillearoma kan worden toegevoegd om de smaak te verfijnen. Vervolgens wordt het verwarmd en langdurig geroerd, om daarna langzaam tot een temperatuur van ongeveer 31 graden af te koelen en in een professionele mal gegoten te worden. Hierin zal het verder uitharden en kan jij genieten van de witte chocolade. 

Van cacaoboter naar een witte chocoladereep

Cacaoboter wordt gewonnen uit de cacaoboon. De cacaoboon groeit aan de cacaoboom die onder andere groeit in West-Afrika, Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië. Iedere cacaoboom levert per jaar ongeveer 1 à 2 kg bonen op. De bonen moeten eerst worden verwerkt door middel van een fermentatieproces, drogen, reinigen en vervolgens het branden van de cacaobonen. De gebrande bonen worden met een speciale machine gedopt en gezeefd, waarbij je alleen de eetbare kern, de cacao nib, overhoudt. Deze gaan door een speciale brander waarbij de voor chocolade herkenbare aroma’s vrijkomen. Hierna worden de cacao nibs gemalen tot en vloeibare massa, waarbij door middel van persing een scheiding wordt gemaakt tussen de vaste cacaobestanddelen en de vloeibare cacaoboter. Dat laatste wordt gebruikt voor de witte chocolade.

Ontdek de verschillende soorten witte chocoladerepen van KitKat

KITKAT Chunky Witte chocolade

De KITKAT Chunky White is er voor de echte liefhebbers van witte chocolade én KITKAT. Krokante wafels en een dikke laag witte chocolade zorgen voor een ultiem genietmoment. Meer weten? Kijk HIER!

KITKAT Witte chocolade

De gouden oude KITKAT'S maar dan met witte chocolade! Ideaal voor een break samen met je vrienden. 

L'ATELIER Blonde chocolade met amandelen en hazelnoten

Blonde chocolade is een witte chocolade met karamel waardoor het met recht een eigen chocoladesoort genoemd mag worden. Benieuwd naar deze unieke chocolade? Ontdek hem HIER

Crunch white

Deze heerlijke witte chocoladereep heeft de naam ‘Crunch’ te denken aan het ingrediënt: gepofte mais. Naast de heerlijk romige smaak is deze chocoladereep ook nog eens glutenvrij. Opzoek naar deze glutenvrije chocolade? neem HIER een kijkje.

Recepten met witte chocolade

Wil je zelf in de keuken aan de slag met witte chocolade? Daar hebben wij een heerlijk recept voor een: Brownie met witte chocolade – recept van L’ATELIER.

 

 

L'ATELIER Blondie