Zelf chocolade maken

Chocolade in de winkel kopen is natuurlijk lekker makkelijk, maar hoe leuk is het om zelf een keer chocolade te maken? Hier vind je alle informatie om zelf aan de slag te gaan.

Hoe maak je chocolade?

Zelf chocolade maken begint bij het verzamelen van de juiste ingrediënten en benodigdheden. Om te bepalen welke ingrediënten je nodig hebt, is het eerst belangrijk om te kiezen welke chocoladesoort je gaat maken. Wordt het melkchocolade of ga je toch voor de pure chocolade? Alle soorten chocolade bevatten een basis ingrediënt: cacaoboter. Om zelf chocolade te maken begin je eerst met het au bain-marie smelten van de cacaoboter. Zodra de cacaoboter gesmolten is kun je de andere ingrediënten aan de cacaoboter toevoegen. Roer het mengsel goed door elkaar en giet het daarna in de mal. Laat dit afkoelen en zet het vervolgens voor ongeveer 1 à 2 uur in de koelkast. Je chocolade is klaar!

Van cacaobonen naar cacaoboter en cacaopoeder

Het begint natuurlijk allemaal bij de cacaoboon die groeit in o.a. West-Afrika, Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië. Iedere cacaoboom levert gemiddeld 1 à 2 kg cacaobonen per jaar op. Na het plukken van de bonen vindt er een vergisting plaats en daarna worden ze gedroogd. Deze gedroogde cacaobonen zijn geschikt om chocolade van te maken. Afhankelijk van de chocolade die jij gaat maken gebruik je cacaopoeder of cacaoboter. In sommige recepturen wordt beiden gebruikt.

Wil je meer weten over hoe chocolade precies gemaakt wordt? Lees dan deze blog (https://www.nestle-chocolade.nl/blog/chocolade-maken-hoe-doe-je-dat)

Hoe maak je pure chocolade?

Pure chocolade wordt gemaakt uit cacaoproducten zoals cacaomassa, cacaoboter en/of cacaopoeder en suikers. Vaak wordt er ook een emulgator toegevoegd, voor het verbeteren van de vloeibaarheid van de chocolade. Om de smaak te verfijnen worden er soms ook aroma’s (bijvoorbeeld vanille aroma) toegevoegd. Chocolade moet wettelijk gezien voor minstens 35% uit droge cacaobestanddelen bestaan. Hoe hoger dit percentage hoe bitterder de smaak.

Hoe maak je melkchocolade?

Voor melkchocolade heb je cacaopoeder, cacaoboter, suiker en gecondenseerde melk of melkpoeder nodig. Melkchocolade moet officieel voor minstens 25% uit cacaobestandsdelen bestaan.

Hoe maak je witte chocolade?

Witte chocolade maak je met behulp van cacaoboter. Tijdens de bereiding worden er suikers en melk of melkproducten toegevoegd. Meestal wordt er ook een emulgator toegevoegd, voor het verbeteren van vloeibaarheid. Om de smaak van witte chocolade te verfijnen, worden er vaak ook aroma’s toegevoegd. Witte chocolade moet officieel voor minstens 20% uit cacaoboter bestaan.  

Chocolade maken zonder suiker

Chocolade zonder suiker, kan dat? Jazeker. In plaatst van suiker kun je een zoetstof gebruiken zoals stevia. Wil je geen zoetstoffen gebruiken, dan kan agavesiroop of honing toevoegen aan de ingrediënten.

Vegan chocolade maken

Als je de recepten voor alle chocoladesoorten onder de knie hebt, dan is het redelijk eenvoudig om vegan chocolade te maken. Je vervangt namelijk de niet-vegan ingrediënten door ingrediënten die dat wel zijn. Zo kun je bij de melkchocolade gebruik maken van soja- of rijstdrankpoeder in plaats van gewone melkpoeder.

Zelf een chocoladereep maken

Voor het maken van een chocoladereep heb je een goede mal nodig en een thermometer. Verder heb je voor een chocoladereep gesmolten chocolade nodig van ongeveer 46°C. Dit krijg je door de chocolade au bain-marie (boven een pan heet water) te laten smelten. Vervolgens moet je de chocolade tempereren (een kooktechniek waarbij de chocolade kristallen gaat vormen). Hiervoor schenk je de chocolade in een koude kom en blijf je roeren tot het een temperatuur van 30 à 31 °C heeft bereikt. Zodra dit het geval is kun je de chocolade in de mal gieten. Laat de mal afkoelen in de ijskast tot de chocolade makkelijk uit de mal komt en genieten maar!