Chocolade: waar komt het vandaan?

Chocolade is een populaire lekkernij en wordt gemaakt van onder andere cacao en suiker. Cacao wordt gewonnen uit cacaobonen die groeien aan cacaobomen. Cacaonomen komen vochtige gebieden rond de evenaar. Ontdek alles over de oorsprong van de cacaobonen en de reis van boon tot chocoladereep. 

De oorsprong van cacao

Cacao, het basis ingrediënt voor chooclade vindt zijn oorsprong vermoedelijk in Mexico en het noorden van Zuid-Amerika. Het waren de Azteken die al 1200 de eerste cacaobonen oogsten en verwerkte tot een soort chocolade drankje met speciala geneeskundige krachten. Pas met de ontdekking van Amerika kwam cacao aan het eind van de 16e eeuw kwam cacao naar Europa.  

Cacao was in die tijd heel kostbaar en werd vooral gedronken door de adel. Later voegde men honing, kaneel en rietsuiker aan de cacaodrank toe, waardoor het een zoete smaak kreeg. Hierdoor werd het een stuk populairder. Desondanks duurde het nog tot 1728 voordat de eerste echte chocoladefabriek werd opgericht in Engeland. Vanaf dat moment groeide de chocolade-industrie in Europa. Met het dalen van de prijs van cacao, werd de chocolade ook betaalbaar voor de rest van de bevolking.

Aan het begin van de 19e eeuw werd de eerste Zwitserse chocolade geproduceerd. Een van de pioniers in deze tijd was de kruidenier François-Louis Cailler, de grondlegger van de NESTLÉ l’ATELIER-chocolade. Met hulp van Henri Nestlé, de oprichter van NESTLÉ, produceerde hij de eerste melkchocolade. Ontdek het ontstaan van de eerste chocoladereep HIER

Waar komt cacao vandaan? 

Cacao is afkomstig van de cacaoboom. De cacaoboom groeit goed in landen rond de evenaar met een vochtig klimaat. Van origine komen cacaobomen voor in vochtige gebieden in Midden en Zuid-Amerika. In de 17e en 18e eeuw weden cacaobomen ook in Zuidoost-Azië en West-Afrika aangeplant.  

Cacaobomen zijn erg gevoelig en hebben het juiste klimaat en goede weersomstandigheden nodig om goed te kunnen groeien. De boom groeit bijvoorbeeld niet in de volle zon. Plantages hebben daarom ook meestal ‘schaduwbomen’ om de cacaobomen te beschermen. Door lange droogteperioden of juist te veel neerslag kan de oogst behoorlijk tegenvallen. In een aantal van deze landen werkt NESTLÉ actief samen met cacaoboeren via het Nestlé Cocoa Plan. Meer informatie over het Nestlé Cacao Plan vind je HIER

In welke landen groeien cacaobomen

Cacaobomen groeien in vochtige gebieden rond de evenaar. De vijf landen die vandaag de dag de meeste cacao groeien zijn Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Nigeria en Brazilië. In deze landen worden de cacaobonen geoogst, gedroogd. Eenmaal gedroogd zijn de cacaobonen klaar om verscheept te worden naar chocola producerende landen. 

Cacaobonen worden vooral verwerkt tot chocolade in de landen waar veel chocolade gegeten wordt. In onder andere Ivoorkust, Duitsland en de Verenigde Staten wordt cacao verwerkt, maar Nederland is wereldwijd de grootste cacaoproducent. Per jaar verwerkt Nederland zo’n 500.000 ton cacao en dat komt neer op ongeveer 13% van de totale wereldproductie. Een groot deel van de cacao komt uit Indonesië, dat vroeger een kolonie van Nederland was. De cacaobonen werden naar Nederland verscheept, waardoor er een heuse cacao-industrie in de Zaanstreek ontstond. Het was de Nederlander Casparus van Houten die ontdekte hoe je cacaopoeder en cacaoboter kon maken, door het vet uit de bonen te halen. Cacaomassa, cacaopoeder en cacaoboter zijn de belangrijkste ingrediënten voor chocolade. Nederland heeft dus een rijke historie in de cacaoproductie. Ook al komt de cacao van ver, de kans is groot dat de chocoladereep die jij eet afkomstig is uit Nederland.