Skip to main content

Chocolade smelten op drie manieren

Hoe smelt je chocolade au bain-marie?

Au bain-marie klinkt heel culinair en je zult deze term in veel recepten tegenkomen, maar dit is een vrij eenvoudige manier om chocolade te smelten. Wat heb jij hiervoor nodig?

- Een pan
- Een stalen schaal
- Een spatel

Je vult een pan voor een deel met water en zet deze op een zacht vuurtje. Wanneer het water kookt, vul je een schaal met de chocolade en deze plaats je bovenop de pan met water. Zorg ervoor dat de schaal groot genoeg is om in de pan te blijven hangen. Verder is het ook belangrijk dat de schaal niet in het kokende water ligt. De chocolade moet smelten doordat de hete dampen van het water de schaal verwarmen. Terwijl de chocolade smelt, roer je goed door de schaal totdat de chocolade een gladde massa is. Als je ervoor kiest om de chocolade au-bain marie te laten smelten, let dan goed op dat er geen water in je chocolade terechtkomt. Als dat wel gebeurt, dan gaat de chocolade klonteren en kun je weer opnieuw beginnen. 

 

Hoe smelt je chocolade in de oven?

Chocolade smelten in de oven is erg handig en makkelijk. Wat moet je doen?

  • Verwarm de oven voor op 60 °C
  • Plaats een ovenvaste kom gevuld met chocolade in de oven

Omdat je de oven op een constante temperatuur kunt instellen, hoef jij je geen zorgen te maken dat de chocolade gaat verbranden. Dit duurt alleen wel zo’n vijf tot tien minuten. Het voordeel hiervan is dat je de chocolade niet in de gaten moet blijven houden.  

 

Hoe smelt je chocolade in de magnetron?

Als je weinig tijd hebt en niet teveel troep wilt maken kan je gemakkelijk chocolade smelten in de magnetron. Vul een schaal, die geschikt is voor de magnetron, met de chocolade. Stel de magnetron in op 800W en laat de chocolade 30 seconden verwarmen. Kijk even hoever de chocolade gesmolten is en zet het nog eens 30 seconden in de magnetron. Herhaal dit tot de chocolade volledig gesmolten is. Dit kan je controleren door met een spatel door de chocolade te roeren. Als er nog stukken inzitten, dan moet de chocolade nog eens 30 seconden verwarmd worden tot het een vloeibaar geheel is. 

Let op dat de chocolade niet verbrandt

Welke manier je ook kiest om chocolade te smelten, zorg ervoor dat de chocolade nooit verbrandt. Chocolade smelt al op vrij lage temperatuur, dat merk je al als je op een warme dag een chocoladereep eet. Daarom verbrandt chocolade ook snel en is het dus belangrijk om altijd in de gaten te houden of de chocolade niet te hard smelt. Als de chocolade namelijk te heet wordt, dan gaat het schiften, wordt het brokkelig en krijgt het een nare smaak. Daarom kan je chocolade het beste in de oven laten smelten, want met een constante temperatuur kan de chocolade niet verbranden en kan jij die tijd gebruiken om andere dingen te doen.