Chocolade soorten

  1. Nestlé
  2. Blog
  3. Chocolade soorten

Chocolade soorten

 

Het zijn de drie bekendste chocoladesoorten: pure chocolade, melkchocolade en witte chocolade. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen deze soorten? En is witte chocolade eigenlijk wel echte chocola? Wij leggen het je graag uit.

 

Welke chocolade soorten zijn er?

Pure chocolade, melkchocolade en witte chocolade kennen we allemaal, maar wat zijn nou eigenlijk de ingrediënten van deze chocoladesoorten? Wanneer noemen we het pure chocolade en wanneer melkchocolade? En waar komt de ivoorkleur van witte chocolade vandaan? We nemen je mee langs de verschillende soorten.

 

Pure chocolade

Laten we beginnen met pure chocolade. Pure chocolade dankt zijn naam aan de echte pure cacaosmaak. Het mag pas pure chocola genoemd worden als het voor minstens 35% uit cacaobestandsdelen bestaat. Pure chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker en geur- en smaakstoffen zoals vanille. De ingrediënten van pure chocolade zorgen voor de bittere smaak, waarbij geldt: hoe meer cacao en hoe minder suiker er wordt toegevoegd, hoe bitterder de chocola.

 

Melkchocolade

Melkchocolade wordt van cacaomassa, cacaoboter, gecondenseerde melk of melkpoeder en suiker gemaakt. Al deze ingrediënten zorgen voor de romige smaak die veel mensen erg lekker vinden. Ook melkchocolade moet een cacaogehalte van minstens 32% hebben, anders heet het officieel cacaofantasie.

 

Witte chocolade

Witte chocolade is eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Er zijn mensen die vinden dat witte chocolade eigenlijk geen chocola genoemd mag worden. Dit komt omdat bij het verkrijgen van witte chocolade er, in tegenstelling tot pure en melkchocolade, alleen gebruik wordt gemaakt van cacaoboter en dus geen cacaopoeder. Cacaoboter is een vetstof die wordt gewonnen uit de cacaoboon. Deze vetstof zorgt voor de romige en zachte structuur van witte chocolade. Omdat cacaoboter een product van de cacaoboon is, zien veel mensen witte chocola toch als een echte chocoladesoort.

 

Waar wordt chocolade van gemaakt?

We zijn al kort ingegaan op de ingrediënten van chocolade. Om de verschillen te verduidelijken zetten we ze nog een keer voor je op een rij:

  • Pure chocolade: cacaopoeder, cacaoboter, suiker en eventueel geur- en smaakstoffen zoals vanille. Het moet voor minstens 35 procent uit pure cacaobestandsdelen bestaan.

  • Melkchocolade: cacaomassa, cacaoboter en suiker. Hieraan wordt melk of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder of gecondenseerde melk) toegevoegd. Het is wettelijk vastgelegd dat melkchocolade minimaal 32% droge cacaobestanddelen moet bevatten.

  • Witte chocolade: cacaoboter, melk of melkproducten en suikers. Vanille of vanille-aroma kan worden toegevoegd om de smaak extra te verfijnen. De aanduiding witte chocolade mag wettelijk gezien uitsluitend gebruikt worden voor witte chocolade met minimaal 20% cacaoboter, 14% droge melkbestanddelen en 3,5% melkvet.

 

Zijn er ook nog andere soorten chocolade?

Sinds 2017 is er een nieuwe chocoladesoort op de markt; Ruby chocolade. Heb jij deze roze chocolade soort al geprobeerd? Barry Callebaut is de uitvinder van deze chocola, die te herkennen is aan de frisse fruitige bessensmaak. Veel mensen denken, ten onrechte, dat het de kleur en smaak dankt aan de toevoeging van kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Maar dat is niet waar. Ruby chocolade wordt gemaakt van speciaal geselecteerde cacaobonen. Het precieze recept is nog niet vrijgegeven, maar één ding weten we wel: de cacaobonen worden, anders dan bij de andere chocoladesoorten, niet gefermenteerd.

 

Ontdek de producten met verschillende soorten chocolade van KITKAT en l'Atelier

Natuurlijk worden de chocoladesoorten ook gebruikt in allerlei verschillende chocoladeproducten. Zoals de l'Atelier repen waarbij je kan kiezen uit verschillende repen van melkchocolade en pure chocolade met onder andere hazelnoten en fruit. Ook de KITKAT repen worden gemaakt van verschillende chocoladesoorten. Voor de echte zoetekauw is er bijvoorbeeld naast de KITKAT Chuncky Milk ook een KITKAT Chuncky White.

 

Recepten met chocolade

Helemaal zin gekregen in chocolade, maar wil je iets anders dan een reep? Met chocolade kun je de meest lekkere recepten maken. Wij kennen natuurlijk allemaal de klassieke brownie gemaakt van melk- of pure chocolade, maar wist je dat je ook een brownie kunt maken met witte chocolade, genaamd blondies? Of wat dacht je van de zeer populaire KITKAT taart? Een heerlijke chocoladetaart omringt met KITKAT-fingers, om je vingers bij op te eten.